måndag 6 januari 2014

Filten som blev en kudde

Ibland blir inte alls saker som man tänkt sig från början och det är då som helt nya saker blir till. En bebisfilt skulle det bli och efter en inspirerande bild på en filt virkad med ellipser var saken klar. Sån skulle göras!! Jag dök ner i restgarnsförrådet och satte igång med liv och lust att virka. Efter tre färgbyten tyckte jag garnet var lite för stabilt för en filt. Hm, men snyggt blev det och lite 50-tals inspirerat med de gula nyanserna. Senapsfärg!! Och om jag vek det dubbelt så...helt plötsligt såg jag en bild av en kudde som skulle matcha Prinsessans tygtavlor perfekt!
Jag dök ner i restgarnslådan men inget senapsfärgat garn, var bara att invänta morgondagen och uppsöka garnaffären. Det är såna gånger man kommer hem med ytterligare en påse nystan och restgarnsförrådet som skulle minskas helt plötsligt utökas för givetvis hittade jag helt annat garn till en bebisfilt också.Ellipskudde

Garn: Vilket som helst. Jag har använt  garn med masktäthet 20 m = 10 cm slätstickning och virknål 4. Då passade fodralet en innerkudde på 35X35 cm.

Mönstret baseras på ett maskantal delbart med 10. Jag la upp 100 maskor i grått (grundfärg) och virkade en fast maska i varje maska. 
Byt färg.

VARV 2: 1 lm, *1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst, 1 fm, 1 lm och hoppa över en maska * Upprepa *-* varvet ut. 
VARV 3: 1 lm, *1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst, 1 fm Upprepa *-* varvet ut. OBS! Du virkar INTE i luftmaskan från föregående varv!!
Byt till grundfärg.

VARV 4: 9 fm och 1 stolpe i den överhoppade maskan från varv 2
VARV 5: 1 fm i varje maska. (100 fm)
Byt färg.
VARV 6: 3 lm (1a st) 2 st, 1 hst, 1 fm, 1 lm och hoppa över en maska (toppen på bågen). *1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst, 1 fm, 1 lm, hoppa över en maska*   Upprepa *-* varvet ut och avsluta med 3 st. 
VARV 7: 3 lm, 2st, 1 hst, 1 fm,  * 1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst, 1 fm, *  Upprepa *-* varvet ut och avsluta med 3 st. 
Byt till grundfärg.
VARV 8 och 9:  Upprepa varv 4 och 5. 
Upprepa mönstret från varv 2 - 9 till önskad längd så när du viker stycket får en fyrkant. I mitt fall blev det 6 gånger och avslutade med varv 8.

Virka ett varv fasta maskor i sidorna. Virka eller sy ihop sidorna, stoppa i en innerkudde och sy/ virka ihop överkanten.


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar