måndag 30 december 2013

Julklappar II

Det här med att komma på vad som ska ges i julklapp kan vara ett gissel men i år gick det väldigt lätt. Den ena idén efter den andra dök upp men jag ville ju att det skulle vara nånting personligt till var och en och som de förhoppningsvis också skulle tycka om. Det är ju så att i varje liten sak jag gör virkas/stickas eller sys det in en massa kärlek just bara till den personen. Två klappar var väldigt lätta, två sjalar skulle virkas.


Dödskallesjal och Spindelsjal
Mönster finns här hos en av mina favoritbloggare.

Sen blev det lite svårare men då är det tur att man bara kan slötitta runt på nätet och som nåt magiskt under, dök en bild upp och jag fick en idé!
En halsduk såklart! 


Finns det nånting som är tråkigare än resårstickning? Nja, jag tycker det är dötrist sticka strumpskaft och att då göra en halsduk i sisådär 180 cm lät inte så lockande, dessutom i rätt tunt garn men den var faktiskt rolig göra. Ibland förvånar man sig själv och det var liksom väldigt spännande se hur färgskiftningarna blev. Det var som en sporre så jag glömde bort att det var tråkigt.  Lätt som en plätt är resårstickning att sticka så det passade bra göra framför teven.

Så här gjorde jag


Material: 1 nystan Stella, 2 nystan svart Fabel
Stickor nr 4,5 (använde 2 strumpstickor)
Storlek: ca 15 cm bred och 175-180 lång

Hela halsduken är stickad med 2 varv Stella och 2 varv svart Fabel.

Lägg upp 44 maskor med svart.
Varv 1: Sticka en rät, en avig, lyft sista maskan på varvet. Vänd.
Varv 2: Sticka första maskan rät, avig maska på avig, rät maska på rät (resårstickning) till sista maskan som lyfts.
Byt färg till Stella och upprepa varv 1 och 2 till önskad längd.
Avsluta med två varv i svart, maska av.
OBS!!
Sista maskan lyfts på ALLA varv för att få fina kanter.

Prova, finns så många fina flerfärgade garner och varför inte använda två olika flerfärgade och randa? Kan bli hur läckert som helst.


Julklappar

Ja, så var julen slut då. Nackdelen med att starta blogg i jultid är:

Det finns för lite tid att blogga och har man nån tid över så kan man inte skriva om det för det mesta handlar om julklappar. En julklapp gjorde jag definitivt inte själv men förjobbet var jag med på...för sisådär 24 år sen.
Dan innan julafton dök denna stjärna upp för hela familjen/släkten att njuta av i många år. Mycket stolt mormor till tre barnbarn är jag nu minsann!


tisdag 3 december 2013

Möss och mössa

En liten mus tittade fram bakom gardinen lagom till 1:a advent. Lite bedjande stod den där och bara sa kom och gör mig klar!!

Vem kan motstå det? Stackarn kan ju inte vara armlös heller. Lite mysko fanns där flera fötter men det vet vi ju hur fort möss förökar sig så ett tu tre tittar kanske fler fram.

Nu vet ju jag att tanken var ett par fötter till men då de blev  olika stora så var det lika bra göra två till i olika storlekar om ni förstår hur jag menar.

Tyvärr har musen fått stå i väntan på grund av annat arbete. Men vill ni göra en själv och se så fina de kan bli ska ni gå hit. Det finns en mycket fin tanke bakom dessa möss.


Mössan då? Ja, tänk vad man kan hitta på och vad jag rivit upp, gjort om, rivit upp och...ja, ett tag tänkte jag ge upp! Men då kom en illmarig tjurskalle fram i mig "ska det va så himla svårt få till en mössa!!!" Och så gav jag mig bara sjutton på att den skulle bli klar och virkade på, lugnt och tålmodigt såklart ;)


Eftersom några frågat efter mönster så skriver jag ner en förklaring så får de som vill prova sig fram. Men ett enkelt mössmönster från t ex Järbogarn går säkert bra att använda som grund.
 Jag utgick från en mössa med diagram jag hittade på ravelry. Mönstret på själva mössan blev eget hopkok då jag först tänkt en stickad kant men sen gjorde jag en kant som på mönstret och så rev jag upp den med! Tillsist så virkade jag en foundationchain  (ingen aning om vad det heter på svenska) av stolpar till en ring och gjorde två varv till. Hur man gör det hittar ni här.

Vingagarn från Järbo, ett nystan av vardera färg.
Virknål nr 5.
Jag la upp 80 maskor och mössans yttermått är ca 60 cm i diameter men prova er fram till ett mått ni vill ha. Efter kanten på 3 varv, virkas fasta maskor och jag virkade 2 varv fasta maskor runt innan jag började med diagrammet. Jag la till ett varv extra i grått på ögonens överkant, gjorde intagningarna enligt diagrammet fram och la till 3 st intagningar på bakre halvan. En del justeringar i mönstret på överkant är gjorda men där får man prova sig fram en del. Likaså är ihoptagningarna efter diagrammet gjorda på fri hand med 6 intagningar någorlunda jämnt fördelat tills bara 5-6 maskor är kvar.

OBS! 
Virkat vrider sig alltid en del när man virkar runt så dödskallen kommer vilja vrida sig till höger om du är högerhänt. Det är inte mycket göra åt men syns inte när mössan sitter på.